31 Ocak 2017 Salı







ÖZEL İHTİYAÇLARI OLAN ÇOCUKLAR İÇİN YOGA 
(OTİZM, ASPERGER,DİSLEKSİ, DOWN, DEHB…)

Tüm çocuklar, özellikle herhangi bir engeli bulunup özel ilgiye ihtiyaç duyan çocuklar dikkat süreleri, sosyalleşme becerileri, fiziksel yetenekleri ve duygusal olgunlukları açısından süreklik içerisinde düşüş gösterirler.  Bu  çocuklar ; iletişim, rutin ve olağan dışı şeylerde ve bilgileri işlemede zorluk çekerler.  Genellikle zayıf denge, hareket kontrol eksikliği ve alan sınırlarıyla ilgili desteklenmeye ihtiyaç duyarlar, bu eksiklikler onların daha sakar olmasına sebep olabilir.
Her insanın 5 duyusunun yanı sıra daha az bilinen 3 duyusu daha vardır. Taktil duyusu, deri üzerinden alınır ve dokunma bilgisinin algılanmasını içerir. Propriosepsiyon duyusu, vücudun eklemlerinin ve kaslarının nasıl tepki vereceğini söyler ve mekansal olarak nerede olduğunu anlatır.   Vestibüler sistem, bir kişinin kafası hareket ettiğinde denge sağlamak için iç kulak ile çalışan denge duyusunu kontrol eder. Özel ilgiye ihtiyaç duyan çocukların duyusal sistemlerinde işlev bozukluğu olabilir. Bu çocuklar bazen bir, bazen birden çok duyu ile uyarıldığında, olması gerekenden çok fazla veya çok az tepki verebilirler.
Yoga çocukların özel ihtiyaçlarına nasıl yardımcı olabilir?
Yoga, otizm, DEBH, disleksi ve  diğer özel ihtiyaçlı çocuklar için tuhaf bir aktivite seçeneği gibi gözükebilir  fakat çocukların ruh hallerini, davranışlarını ve duygu durumlarını açıkça ortaya çıkaran bir volkandır yoga.  Tüm çocuklar için sağladığı en önemli yararlardan biri kendilerine özgüven duymaları  ve bununla birlikte  özgürlük kazanmalarını sağlamasıdır.



Yoganın özel ihtiyaçları olan çocuklara faydasını birkaç madde ile anlatmak isterim;

1.       Çocukların kendilerini ve başkalarını dinleme becerilerini öğretmeye yardımcı olur. Çocuk yoga yaptığında tek bir noktadayken çok az hareket eder,  bu yüzden dikkatleri yoga pozunun nasıl yapılacağında olur. Bu da bedenlerinin yoga pozuna nasıl geçeceğini dinlemelerini sağlar.
2.       Yoga pozlarında kullanılan nefes ve esnetme egzersizleri, kasların rahatlatmasıyla çocukların vücudundaki  stresin hafiflemesine yardımcı olur. Genellikle yoga çalışmasından sonra daha iyi hissederler.
3.       Onlar için zorlu olan yoga pozları çocukların azimli olmasını ve pes etmezlerse başarabileceklerini öğretir.
4.       Yoga çalışmalarında kullandığımız derin nefes alıp verme çocukları rahatlatır ve yoga yapmanın dışında gergin  olduklarında nefes alıp vererek gevşeyeceklerini öğrenmelerini sağlar.
5.       Aşırı hareketli çocukların yavaşlamasına yardımcı olur. Yoga yaparken yavaş ve sakin hareket etmeyi öğrenirler ve kendi yaşamlarında bunu deneyimleyebilirler.
6.       Odaklanmaları gelişir. Yoga hareketlerini doğru yapabilmek için odaklanırlar ve   bu da odaklanma güçlükleri üzerine çalışacak ve öğrenmeyi arttıracaktır.
7.       Duygularının kontrolünü sağlamada yardımcı olur. Çok çabuk hayal kırıklığı yaşayan, öfkelenen çocuklar derin  nefes alıp vererek ve yoga pozlarını kullanarak kendilerini sakinleştirecek yeni uğraşlar bulmuş olurlar.
8.       Çocuğunuzla yoga yapmak harka bir aile aktivitesidir. Birbirinize olan bağlılığı ve güveni arttırdığı gibi sorunlara ortak çözümler bulmanıza yardımcı olur.
9.       Fiziksel hareketlilik sorunları yaşayan çocuklar bile kendi kabiliyetleri içerisinde yoga yapabilirler. Bu cesaretlendirici ve güven arttırıcı bir etkinliktir.

Özel ihtiyaçları olan çocuklarla çalışırken bu grubun öncelikle  aile bireylerinden oluşması çok yararlı olacaktır. Çünkü çocuğun zayıf ve güçlü yanlarını bilerek yoga pozlarında ona yardım edebilirler. Bu da aile içinde ki birlikte hareket etmeyi sağlamlaştırırken eğlenmenizi de sağlar.


Özel ihtiyaçları olan çocuklar hayatın bizim göremediğimiz yanıdır, onlara öğretirken ve yönlendirirken kalbiniz daha da büyür.









Başak Güneş Kolcuer
Kidding Around  Yoga Teacher /
Çocuk Yoga Eğitmeni
Gsm : 0 507 204 63 17
İnstagram : minikyogizmir




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder