24 Ocak 2017 Salı





OKUL MU AÇILDIIIIII?


Okullar açıldı !
Her tarafa ödevler saçıldı…
Çocuklar pufladı,
Aileler afalladı…

Okulların açılmasıyla hepimiz ufak bir dağılıp düzene girme süreci içerisindeyiz. Daha ilk hafta olduğundan tabi ki düzen gelmemiştir ama yakındır eminim.
Biz yıllardır bu sistemin içerisinde büyümüş ebeveynler olarak kendimizi toparlayamazken,  dünyayı, okul mantığını tam olarak anlayamamış yavrucuklarımız nasıl toparlasın ve hemencecik alışsın öyle değil mi? gerginlik, stres, uyku düzeni ay bi de ödevlerrrrr var tabi. Zor, zor, zooorrrr… ama imkansız değil. J
Biz sevgili aileler modern hayatın koşuşturmacası arasında aşık olup, evlenip, çocuk yapan biz, çocuklarımıza ayırabileceğimiz vakti çok görmeden hem eğlenip hem de gevşeyebiliriz. Nasıl mı? Çocuk yogası ile JJJ
Çocuk dedim diye küçümsemeyin, çocuklar hareket kabiliyeti,enerji ve yaratım gücü olarak sizi ikiye katlayıp dörde bölerler.

İlk işiniz çocuğunuza günün hangi saati, ne kadar süre ayırabileceksiniz ona karar vermelisiniz. Tam olarak ona ait olacağınız saf süreden bahsediyorum; telefon yok, televizyon yok, kaçamak yapmak yok. 30 dk diyelim (minimum tabi J) Ve o gün yapacağınız hareketleri daha önceden internetten bulmuş olun ki o anda sizinle yoga yapacak olan çocuğunuz  heyecandan yerinde duramıyor olacaktır. Çocuğunuzun yanında sizde hareket arıyor olursanız rahatlamak yerine patlayacak bir bombaya dönüşmeniz olası. Hareketleri bulduk, çocuğumuz hazır, biz hazırız:

1-      Dikkatini odaklaması gereken küçük bir oyunla başlayabilirsiniz. Mesela ; renkli pompomları yere atıp sadece ayak parmaklarınızla onları toplarken, elleriniz de bir “mudra” da durabilir. Toplama işlemi bittikten sonra en çok kim toplamış bakabilirsiniz (ipucu: burada ufak bir hile ile yenilmek çok keyifli olacaktır, ki biz çalışmalarımızda “herkes kazandı, çünkü yogada herkes kazanır”  diyoruz. ) Bu pompomlarla bir resim yapmakta ödülünüz olabilir.

2-      İnternetten çok rahatça bulabileceğiniz  3-4  tane kolay yoga pozunu birlikte yapın.

3-      2-3 dk meditasyon yaparak sessiz kalmayı ve odaklanmayı öğrenin, tabi birlikte. Mesela ; bir “mala” alarak (veya daha güzeli kendiniz yaparak) “dünyada barış benimle başlar”  diyebilirsiniz veya sadece yaşı kadar “hakuna matata” “hiç üzülme” diyebilirsiniz. (ipucu: gözler kapalı)

4-      Son olarak bir tüyo vereyim size, yoga ile ilgili birkaç kelime öğrenip çocuğunuza caka satabilirsinizJ(mesela her dersin başında ve sonunda söylen ”namaste” ne demek acaba? Bu da ev ödevi olsun sizeeee)

Meditasyona başlamadan önce kendiniz için dilek dilediğiniz birer mum yakıp, güzel kokulu bir tütsüyle mistik ve cazip bir hale getirebilirsiniz çalışmanızı. Meditasyon çalışmalarını “mala” ile olumlamalar tekrar ederek yapabileceğiniz gibi yatağınızda sakinleştirici, sözsüz bir müzik eşliğinde tüm bedeninizin kasları teker teker sıkıp bırakarak da yapabilirsiniz, germe ve gevşetme için çocuğunuza sizin komut vermeniz çalışmayı kolaylaştıracaktır. Ayrıca uyku öncesi için çok güzel bir çalışmadır tavsiye ederim; hem size hem çocuğunuza.

Diyeceksiniz ki “Meditasyon” nedir?
Ben şöyle anlatıyorum genç arkadaşlarıma; kafanızın içinde konuşan tüm küçük maymunları susturup kendi kalbinizden  geçenleri bulmak için bir yol.

Eğer sizde hazırsanız sevgili ebeveynler birlikte susturalım şu küçük maymunları ve dinleyelim kalbimiz bize ne söylüyor?


Başak Güneş Kolcuer
Kidding Around  Yoga Teacher /
       Çocuk Yoga Eğitmeni
Gsm : 0 507 204 63 17

İnstagram : minikyogizmir






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder